neopolis@neopolis.cat

Ajuntaments afrontant la crisi (novembre de 2010)

29/03/2010

Presentació

Aquest informe que presentem correspon a la quarta edició del Neobaròmetre, que enguany analitza la situació actual dels ajuntaments després d’una llarga etapa d’evolució i assentament de la democràcia local al nostre país (més de 30 anys), en un context marcat per la crisi econòmica, la desafecció, la desconfiança de la ciutadania vers els seus governants i la proliferació de pràctiques poc transparents en la gestió de la cosa pública municipal.

Ajuntaments afrontant la crisi és el títol escollit per presentar una recerca que ha volgut posar de manifest els principals punts forts i punts febles de la situació actual de l’administració pública local a les comarques gironines en particular, i a Catalunya en general. L’informe però, pretén anar més enllà del diagnòstic, i és per això que posa especial èmfasi en proposar accions realistes de millora plantejades per fer front amb garanties als principals inconvenients detectats.

Aquest estudi és una continuació de la recerca elaborada per Neòpolis durant el tercer trimestre del 2010 on es feia una anàlisi de l’evolució de les nostres corporacions locals durant els últims 30 anys, coincidint amb la constitució dels ajuntaments democràtics.

Autors

Estudi promogut i realitzat per la Consultoria Sociopolítica Neòpolis. Dirigit i supervisat per Daniel Tarragó i Sanfeliu, sociòleg i soci-director de Neòpolis consultoria sociopolítica S.L.

Objectius

Identificar els punts forts i sobretot els principals puts febles que presenten avui en dia els nostres ajuntaments, amb la finalitat de trobar solucions necessàries, realistes i aplicables per afrontar la situació de crisi actual.

Treball de camp, àmbit d’anàlisi i objecte d’estudi

El treball de camp ha comptat amb dues fases diferenciades:

  • Per una banda s’han aprofitat els resultats de les entrevistes realitzades als 17 alcaldes i alcaldesses dels municipis de la demarcació de Girona que són capitals de comarca, així com aquells amb una població superior als 9.500 habitants. Entrevistes realitzades per Neòpolis entre els mesos de juny i setembre de 2009 en el marc de la recerca sobre l’evolució de la democràcia local al llarg dels últims 30 anys.
  • La realització de 9 entrevistes en profunditat a diferents experts i líders d’opinió com professors universitaris, tècnics de les administracions locals i altres professionals de la política: Dr. Salvador Cardús, Dr. Quim Brugué, Dr. Agustí Bosch, professor Xavier Pastor, Dr. Òscar Rebollo, Sr. Carles Puigdemont, Sr. Juan Ignacio Soto Valle, Sr. Amadeu Mora i el professor Lluís Sàez. Aquestes entrevistes es varen dur a terme entre els mesos de setembre i octubre de 2010.

Documents

Si vols tenir accès a l’estudi posa’t en contacte amb nosaltres

Contacte

Etiquetes


© Neòpolis 2024

Buscar