neopolis@neopolis.cat

De la idea a la realitat: finalitzades les obres de millora de la plaça Riera de Sant Antoni de Vilamajor

22/06/2021

El que va començar a finals de desembre de 2020 ja és des de principis de juny de 2021 una realitat: la plaça Riera de Sant Antoni de Vilamajor (Vallès Oriental) ja és un espai públic pel gaudi de petits i grans.

Un projecte realitzat conjuntament per NEÒPOLIS i NSF.

El projecte es va redactar de febrer a març i partia de diversos principis i objectius emmarcats dins de l’anomenat “urbanisme del paisatge”. El que d’origen era bàsicament un aparcament sense cap caràcter especial es va transformar per vianalitzar-lo tot seguint l’imaginari.

Els criteris a seguir eren els següents:

  • Reforçar la qualitat paisatgística i el sentit del lloc mitjançant referents geogràfics com el Montseny.
  • Guanyar espai públic per les persones.
  • Dinamitzar socialment la plaça: covertir-la en un lloc d’estada i apte pel joc, no només un espai de pas.
  • Millorar la conducció entre l’escola i la riera amb el nucli urbà.
  • Convertir la plaça Riera en el rebedor de SAV.
  • Experimentar en l’espai públic de cara a una futura intervenció integral (mètode assaig/error).

L’actuació principal partia d’una intervenció artística, emprant pintura, sobre el paviment i sobre un mur i una paret mitgera d’un lateral de la plaça. El disseny de la intervenció es concebia perquè contingués elements referencials del lloc, despertant la curiositat i fins el joc. El motiu escollit va ser el Montseny, tot dibuixant les corbes de nivell sobre el paviment d’asfalt i altres motius en els elements físics verticals. La realització de la intervenció artística va ser de Dani Fortià.

El mobiliari urbà també havia de ser especial, sobretot l’element central de la plaça, la pissarra “Serp” de la firma BDU, pensada perquè la mainada hi dibuixi.

Tot plegat a baix cost, que no vol dir baixa qualitat. En total, menys de 30.000€ sumant projecte, materials i realització. És, doncs, un model amb un elevat potencial transformador que s’adapta a l’economia de municipis de dimensions petites i mitjanes.

Podeu consultar la memòria del projecte en aquest enllaç, així com els plànols.

Etiquetes


© Neòpolis 2024

Buscar