Tram final de l’Avinguda Jaume I de Girona (Abril de 2020 – FOTO: Xavier Guzman)
Pocs s’imaginaven, a principis de març, la crisi d’abast global en la que estem immersos arrel de l’expansió descontrolada del Covid-19. La vida ens ha canviat de sobte, a nivell individual i col·lectiu, i ha col·lapsat l’ordre de preferències i prioritats de fa poques setmanes. En aquest context les administracions públiques (incloses les locals) han hagut de focalitzar els seus esforços i prioritats en la lluita contra el virus i en la protecció de la ciutadania, intentant aturar els efectes d’un problema maleït i de base.
No sabem com seran les nostres ciutats després de la pandèmia, però de ben segur que caldrà començar a dibuixar el futur que ens ve. L’estat d’ànim baix que existirà als municipis un cop païda la crisi haurà de ser contrarestat amb la fam de futur i les ganes de tornar a la normalitat.
Però, com de diferent serà la “nova normalitat” dels ajuntaments respecte la que fins ara coneixíem? La situació de crisi obligarà a les administracions locals a repensar àmbits com la gestió del territori, els models de desenvolupament local, les polítiques socials, la promoció de la sostenibilitat o les formes de governança. El rol dels ajuntaments esdevindrà clau ja que la “nova normalitat” es construirà, d’entre d’altres, des dels municipis. A dia d’avui ciutats com Amsterdam ja estan treballant en plans innovadors per fer front al coronavirus.
S’obren molts interrogants al món local, als que caldrà donar resposta de forma gradual, coherent i absolutament determinada per quina sigui l’evolució del Covid-19, i les seves repercussions socials i econòmiques:
Des de Neòpolis volem contribuir activament a definir respostes a aquests i molts d’altres interrogants. És per això que estem duent a terme un nou estudi propi amb la finalitat de recollir les prioritats i opinions d’alcaldes i alcaldesses de Catalunya. Un cop feta l’anàlisi en compartirem els resultats amb la voluntat d’oferir pistes i ajudar a gestionar el present i el futur d’una situació sense precedents.
Aquest és l’onzè estudi propi que fem des de Neòpolis, aquí pots consultar els realitzats fins el moment.